teisipäev, 23. aprill 2019

Ülestõusmispühad

Esmaspäeval tähistasime lasteaiaga lihavõtteid. Traditsiooniliselt tuuakse kodust kaks värvitud muna. Üks näitusele ja teine muna veeretamise võistlusele. 
Lõbus hommiku poolik möödus saalis mänguhommikuna.
Meie lasteaia Rõõmupallide rühm värvis ka mune. Kasutati ainult looduslikke materjale. Kuidas nad seda tegid saate lugeda sellelt lingilt.
https://neememudilatomatisobrad.blogspot.com/2019/04/munadepuhade-nadal.html

Kuidas aga tähistatakse lihavõtteid Itaalias?
Itaalias on erinevalt Eestist ülestõusmispühad suure tähtsusega ning pühade-eelsel nädalal tööl ja koolis enam midagi suurt ette ei võeta. Pikk nädalavahetus algab neljapäevaga ning lõpeb alles esmaspäeva õhtul. Reedel traditsioonilsel õhtusöögil, kuhu tuleb tavaliselt kokku terve suguvõsa, pakutakse külalisetele mereandidel põhinevaid roogasid.
Suure reede õhtusöögil kala eelistamise põhjus tuleneb pühadele eelnevast paastust, mida itaallastest vaid vähesed tegelikult peavad. Nii nagu Eestiski 😀
Suuremale osale itaallastest meenub paast alles Suurel reedel, kuna liha söömine on sel päeval jäänud tabuks.
Eestile sarnast kanamunade värvimist Itaalias ei toimu. Kanamunadele on oluline koht ainult spetsiaalsetel lihavõtete aegsetel küpsistel. Nende peale pannakse juba enne küpsetamist terved koorega kanamunad. Lisaks küpsistele, mida sõpradele-sugulastele kingitakse, vahetatakse ka šokolaadimune.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar