kolmapäev, 26. aprill 2023

Paberijääkide tekkimine

 



Paberijääke oleme kaalunud 2019. aasast alates, et näha, millises koguses paberit jääb alles, mis läheb paberikonteinerisse.

Vahetunud on kaaluja, sest varasem paberijääkide usin kirjapanija Ulvi jäi pensionile, tema ülesande võttis üle Rannapõnnide rühma toimekas õpetaja abi Lia. Igakuiselt kogub ta kokku kõikide rühmade ja kabinettide paberikorvist paberid ning kaalub ära. Männikäbide rühma õpetaja abi Annika aga koostab nendest andmetest diagrammi. RK keskkonnatöörühma juht Pille aga lisab veidi selgitusi. Nii kaasab paberijääkide tekkimise kirjapanemise lugu kolme inimest. Tõeline meekonnatöö.

Diagramm näitab esimeste aastatega võrreldes langust ja lausa mitmekordset, ent eelmise aastaga võrreldes  väikest tõusu. Mis on selle põhjus? Küll me murdsime pead ja selgus, et paberijäägid olid kaalutud enne osa paberi jõudmist pabermassi materjaliks.

Järgemise teeme juba pärast pabermassiks läinud paberi eemaldamist.

Lapsed on selgeks saanud diagrammi mõistmise. Mida pikem tulp, seda rohkem paberit. Lapsed võtsid eesmärgiks, et järgmises diagrammis ei tohi olla kaalu suuremat kui 3 kg kuus.

 

Pille Trumm

Rohelise kooli keskkonnatöörühma juht

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar