teisipäev, 25. aprill 2023

Koolieelikute õppekäik Kakerdaja rappa

Neeme mudila lapsed osalesid MTÜ Rebala Kultuuriruum loodusprogrammis. 

21. aprillil sai teoks esimene Neeme Mudila ja MTÜ Rebala Kultuuriruumi koostöös väljasõit loodusesse Kakerdaja rappa. 
Kakerdaja rabas said lapsed teada:

·        raba tekkeloost, kust on  tulnud Noku nimi,

·        milline lind on Kakerdaja järvele nime andnud,

·        miks on Eesti ökosüsteemile vajalikud rabad ja sood, mis nende ülesanne looduses on,

·        kuidas meie rabad ja sood on tekkinud,

·        kuidas kasvab tubasammal ja mis ta seal rabas teeb

Lapsed nägid rabamaastikul korraga palju kõrvuti asetsevaid veesilmi, mis tekitas pisut elevust.

  Uuriti miks siin nii palju järvesid on? Uurisime, mis rabas leidub. Nägime sabata ja sabaga sisalikku, mitmeid erinevaid liblikaid ja linde, vesikirbud jooksid rabalaugastel ja veega kattunud hälvetel mööda vett, kuulasime vaikuses raba hääli ja kuulatasime, mitut erinevat lindu  korraga laulmas kuulsime.Uurisime turbasammalt ja selle erinevaid värvitoone, mõõtsime raba sügavust loodusgiidi matkakepiga.

Ühe hälve peal oli metsloom tõenäoliselt sisse vajunud ja võidelnud oma elu eest. Hälve oli pealt tumedamat värvi, st raba muda oli alt pinnale tõusnud.  Ühe rabasaare kidura männi tipus nägime istumas linavästrikku.

Saime teada, et samblikud elavad puudel, õhust ja armastusest ja uurisime neid mikroskoopidega. Kakerdaja järve ääres uurisime binokliga järvel ujuvaid linde.                                                               Võrdlesime ka puude pikkust ja võimsust rabas ja päris metsa all. Oli ikka kohe silmaga näha kui erinevad nad on. 

Männiokkad läbi suurendusklaasi
Sookail
Matka lõpus arutasime,  kuidas metsas endast märku anda kui juhtud ära eksima. Noku lõkkeplatsil pakkisime lahti moonakoti ja lasime hea maitsta.

Vaarikavartest tee
Grillisime lõkkel vahukomme ja viinereid. Korralik matkaline võtab kõik endaga kaasa, mille ta metsa on toonud. Nii tegime meiegi.

Tegemist on Jõelähtme valla Kostivere kooli ja –lasteaia, Neeme kooli ja –lasteaia  ning MTÜ Rebala Kultuuriruum koostööprojektiga, kus loodusgiid Tiia Välk pakub läbi loodusprogrammide võimalust meie valla lastel osaleda loodus-kultuuripärandiprogrammides. Väljasõidu programme rahastab Jõelähtme Vallavalitsus huvihariduse lisarahastuse projektist.

Transporditeenust rahastab Leader Põhja-Harju koostöökogu vihmavarjuprojekt „Uut hoogu“. Nii saavad paljud meie valla lapsed võimaluse osaleda nendel väljasõitudel.


Loodusgiid Tiia Välk


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar