esmaspäev, 9. märts 2020

Digikoristuspäev

31. jaanuaril toimus järjekorras teine üle-eestiline digikoristuspäev, millest võttis osa ligemale 150 ettevõtet ja 6000 inimest. Ka Neeme Mudila registreerus ning otsustas lasteaia nutiseadmed üle vaadata ning digiprügi vähendada.


Kõik digikoristusel osalenud inimesed ja ettevõtted said spetsiaalsel veebilehel kirja panna, millises mahus nad oma seadmetes ja süsteemides digitaalset prügi kustutavad. "Selgus, et koristuspäeva raames kustutati hinnanguliselt 40 000 gigabaidi ulatuses digiprügi. See maht vastab umbes 670 miljonile e-kirjale või 13,4 miljonile digitaalsele fotole või siis ca 40 000 täispikale digitaalsele filmile. Meie hinnagul hävitati sellest kogusest kordades enam digiprügi, kuna paljudel juhtudel oma täpseid koristustulemusi ei avaldatud."
Digiprügi kustutamine vabastab nutiseadmete salvestusruumi, muudab seadmed kiiremaks ning hoiab selle tulemusena kokku sinu väärtuslikku aega. Samuti aitab organiseeritud nind puhastatud tööruum sinu igapäevast tööd efektiivsemaks muuta!
Kuigi meie tegevus internetis võib tunduda täiesti heitmevaba, pole ta seda sugugi. Lisaks endiselt valdavalt fosiilkütuste põhisele elektrienergiale, mida tarbivad arvutid, laptopid ja telefonid, avaldab keskkonnale mõju kõigi nende seadmete tootmine, serveriparkide elus hoidmine, tekkiva elektroonilise prügi ladustamine ja käitlemine jne.



Mõned huvitavad faktid:

Internetiotsing. Näiteks isegi nii süütuna tunduva liigutuse kui ühe Google`i otsingu süsiniku jalajälg on samas suurusjärgus kannutäie tee keetmise või 16 meetri autoga sõitmisega. Tundub väga väikese numbrina? Ent kui mõelda, mitu korda päevas me otsingumootoreid kasutame, siis kokku kõigi inimeste peale on seda väga palju.

E-kiri. Ühe e-kirja saatmine toodab süsinikku neli grammi, kui kirjal aga on küljes pilt, kasvab süsiniku kogus juba 50 grammini. 65 e-kirja saatmine on süsiniku tootmise poolest võrdne ühe kilomeetri autoga sõitmisega. Ühe aasta jooksul terves maailmas aset leidev e-kirjavahetus toodab sama palju süsinikku kui teedel sõidaks lisaks olemasolevatele veel seitse miljonit autot!

Kuidas saab seda mõju vähendada?
Üks võimalus selleks on osaleda digitaalsel koristuspäeval, et vähemalt oma seadmetest osa digireostusest välja rookida. Eesmärgiks on teha korda oma digielu ning kustutada kogu mittevajalik info, mis on ajaga muutunud digitaalseks prügiks.

Pille




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar