teisipäev, 7. mai 2019

Väikeste nõidade kokkutulek.

30. aprillil tähistasime väikeste nõidadega volbripäeva.
Volbripäev on 1. mai. See on eesti rahvakalendri tähtpäev, nõidade ja tarkade päev. Volbripäevale eelneb volbriöö, mida tähistatakse 30. aprillil. Rahvasuu räägib, et sel ööl lendavad ringi nõiad.  

Nii kogunesidki 30. aprililli meie lasteaia hoovis väikesed nõiad ja olgem ausad ka mõned suuremad ja targemad nõiad, et noortel silma peal hoida 👀



Väikeste nõidade seas leidus väga peeneid "daame", huvitavate luudadega nõidasid ja šarmantseid noorhärrasid/nõidasid. Ning toredate näomaalingutega nõidasid.





Vanasti tähendas volbripäeva saabumine kevade lõplikku võitu talve üle. Kõige halva eemale peletamiseks tehti tuld (maituli), helistati kellasid, lärmati ning viidi läbi muid rituaale. 
Nii tegime ka meie palju lärmi ja mürglit. Õpetaja Sirje oli ettevalmistanud nõiatantsud ja -mängud. Samuti saime lennutada nõiavaipa ja visata luuaga kaugust.








Peale sellist tralli läheb kõht tühjaks, nii suundusime nõianäkside ja -jookide juurde. Seekord pakuti meile eriti huvtavaid snäkke ja jooke.


 






Mõtteteri vanast ajast:
Haljalas öeldi, et kui volbripäeval sajab vihma, siis vanad nõiad vihtlevad.
Kullamaal öeldi, et pääsukesed tulevad.
Tormas pidi kartuli maha panema.
Kuidas tähistatakse volbripäeva mujal maailmas?
Volbripäeva tähistatakse nõidade pühana Saksamaal, kus vana pärimuse kohaselt nõiad kogunesidki kõrgeimale mäetipule Blocksbergi mäele lõbutsema. Tänapäeval on volbripäev karnevalide ja lõbustuste päev.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar