neljapäev, 9. mai 2019

Esmaabikoolitus kogu maja personalile.


4.mail (laupäeval) toimus Neeme Mudila saalis esmaabikoolitus kogu maja personalile.


„Tervisekaitsenõuded koolieelses lasteasutuses tervise edendamisele ja päevakavale“  §6 Lasteasutuse personali teadmised ja oskused lõige 3 ütleb, et lasteasutuse pedagoogidel ja õpetajaid abistavatel töötajatel peavad olema oskused anda lastele esmast abi. https://www.riigiteataja.ee/akt/13360326.
„Töötervishoiu- ja tööohutusalase väljaõppe ja täiendõppe kord“ §3 Esmaabiandja väljaõpe ja täiendõpe lõige 3 ütleb: tööandja suunab esmaabiandja täiendõppele iga kolme aasta järel. Täiendõppe eesmärk on korrata väljaõppekursusel omandatud teadmisi ja oskusi. Esmaabiandjate täiendõppekursuse minimaalne kestus on kuus tundi.
Meie oleme oma majas korraldanud esmaabikoolitusi 2 a tagant. Nii eelmisel, kui ka sel korral viis Neeme Mudila personali koolituse läbi Koolituskeskus ABC koolitaja Lemmo Joonuks.
Meenutasime,  millisel puhul oleks kasu elustamisaparaadist AED.

AED on elektrišoki aparaat, mida võib kasutada erihariduseta inimene. AED taastab normaalse südamerütmi ja võib päästa inimese elu. Eestis tabab äkksurm keskmiselt kuni 3000 inimest aastas.
Tuletasime meelde nii teoorias kui praktikas erinevate traumade puhul käitumist. Proovisime elustada imikut (nukku), saada kätte hingamisteedest võõrkeha. 



Õppisime leidma pulssi, tegema südamemassaaži jms.





Koolitaja kordas mitu korda olulist lauset- 
ükskõik milline elustamine on parem kui selle puudumine.  


Miks inimesed ei julge abivajajat aidata? Põhjus tavaliselt sama- kardetakse valesti käituda ja asja hullemaks teha.
KarS (Karistusseadustik) https://www.riigiteataja.ee/akt/12937917?leiaKehtiv  §123 Ohtu asetamine ja §124 Abita jätmine – on elu ja tervist ohustavate süütegude kategoorias.
Arutlesime ka teema üle, kas žguti kasutamine on minevikuigand või siiski tänaselgi päeval kasutatav abivahend verejooksude peatamisel. Selgus, et endiselt kasutatav.
6 h möödusid linnutiivul.
Aitäh koolitajale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar