teisipäev, 19. märts 2024

ELUSLOODUSE - JA AVATUD USTE PÄEV MÄNNIKÄBIDES 4.03.2024


 














Eluslooduse päeva tähistasime esmaspäeval, 4.märtsil Männikäbide rühmas avatud uste päevana, et kõik huvilised saaksid tutvuda meie uute sõprade - Aafrika hiidtigudega. Planeerisime toimetamised nelja tegevusgruppi ja jaotasime lapsed väikestesse rühmadesse nii, et iga laps saaks kõikides tegevustes osaleda. Lahkelt olid nõus lastega tegelema ka Annika, Pille ja Aime. Meie väiksed  "männikäbid" olid Miina hoole all.


Tiina: Minuga koos said lapsed vaadelda ja uurida tigusid lähemalt.Kõigepealt vaatasime maakaardilt, kus asub nende looduslik kodu - Aafrika. 

Rääkisime tigude käitumisest ja elukommetest, uurisime joonistelt kehaehitust ja joonlaualt, kui suureks nad võivad kasvada. 

Julgemad lapsed said teo ka oma peo peale võtta (neid lapsi oli päris palju). 

Iga tegevuse läbinud laps sai rinda rohelist värvi kleepsu, osavõtulehele kirjutasime nime (kes oskas, kirjutas ise) ja võis koos oma rühma liikmetega liikuda järgmise tegevuse juurde.

Pille: Robottigu Qobo on ekraanivaba, programmeerimist õpetav, interaktiivne robot vanusele 3-8 eluaastat, kes suhtleb eesti keeles. Selle kaartidel põhinev ülesehitus ja mängulised ülesanded arendavad laste loogilist mõtlemist ning samal ajal annavad võimalusi oma kätega tegutseda.

Väiksemate lastega väiksemad rajad.

Suuremad lapsed  teed ladudes valisid alati lisaks otse või kõrvale keeramise kaartidele need kaardid, mis mingit heli panid tigu tegema. Fotol lapsed tantsivad koos Qoboga. Krislin: "Nii lõbus on".

Iga grupp koostas oma raja ning tundis suurt rahuolutunnet, kui tigu viimasel kaardil ütels: "Sa said sellega hakama!".
        
Põnev oli jälgida teo teekonda mööda kaarte.
Lapsed, kes töötoas Qoboga tutvust tegid, said väikese täpikese (kleepsu) rinda ja need lapsed, kes oskasid oma nime kirjutada, said seda teha imeilusa pastakaga, millele roos hakkas kirjutades helendama või siis sinise pastakaga, millel ilutses robootikast tuttav tegelane. 
Kes veel nime kirjutada ei osanud, kasutasid juhendaja abi.

Aime: Käbidest ja plastiliinist tigude meisterdamine. Kojaks oli käbi, mille sai laps hiljem ise meelepärase värviga ära värvida. Lapsed olid suure huviga asja kallal ja tööd tehti neljastes gruppides. 

Pärast meisterdamist sai igaüks sinise kleepsu rinda tublilt tehtud töö eest.

Nii mina juhendajana kui ka lapsed väga nautisid protsessi ning olime kõik koos tehtud tööde tulemustest vaimustuses. 


Annika: Väike videotuba. Männikäbide rühma tagumisse tuppa sai üles pandud projektor, tänu millele sai "suurelt ekraanilt" ehk seinalt vaadata mõnda lõbusat videot tigude tegemistest ning lõpetuseks vaatasime Minuscule multifilmi "A snail`s dream" (Teo unistus). 
https://www.youtube.com/watch?v=D1nJTelwaPo. Kõik said rinda kollase kleepsu.
Veel oli meil aknalaual väike väljanäitus tigudest, kus võis näha nii igas kujus ja suuruses tigusid.

Tempoka osa päevast lõpetas improteater "Viikingite mereretk"
Pille tehtud valguspilt, mille ta meisterdas  wc paberirullist ja kleeplindist ning joonistas peale markeritega. Pärast valgustas telefoni taskulambiga läbi toru seinale. Lapsed ootavad juba seda töötuba.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar