teisipäev, 25. mai 2021

Volbripäeva tähistamine

Volbripäev on 1.mail. See on eesti rahvakalendri tähtpäev, nõidade ja tarkade päev. Volbripäevale eelneb volbriöö, mida tähistatakse 30. aprillil, mis  kestab terve öö. Alates 1980. aastatest tähistatakse seda päeva kõigi nõidade ja maagia päevana. Sel puhul korraldatakse (nõia)etendustega pidusid, tehakse lõket ja küpsetatakse vorstikesi või liha.

Nõidade kogunemine 

Rahvasuu räägib, et sel ööl lendavad ringi nõiad. Oma nime on see püha saanud katoliku kiriku naispühaku Walburga järgi.

Nais- ja meesnõiad



Luuanäitus

Ka Neeme Mudila õuel said kokku 30. aprillil väikesed ja suured nõiad. Ilmselt nõidadel ei ole kombeks kogunemise kohta muuta ja nii saidki kõik kokku lennanud nõiad nõiatralli pidada. Lisaks tantsule prooviti kätt luua viskamises. Kes kõige kaugemale viskas, oli võidumees. Kui aga peanõid otsustas, et sel korral tulemusi vaadatakse hoopis nii, et tuleb ümber pöörata, selgus: kõige paremad luua lennutajad olid Männikäbid .

Nõidade trallimine kostus kaugele

Kui nõia elu tantsust https://www.youtube.com/watch?v=7OjZ_4rf-ic, trallitamisest ja mõõduvõtmisest väsiti, sai end turgutada väikeste nõidade piknikul. Laual oli tavapäraselt head ja paremat. See osa peost on alati väga oodatud.

Nõiatoidud, salajaste koostisosadega

Infoks:

·       Haljalas öeldi, et kui volbripäeval sajab vihma, siis vanad nõiad vihtlevad;

·       Kullamaal öeldi, et pääsukesed tulevad;

·       Tormas pidi kartuli maha panema.

Neeme väiksed nõiad

Neeme Mudilas aga on täheldatud, et kui lastel ja personalil on luuad ning õuel peetakse pidu, siis on lihtsalt tore koos olla!



Pille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar