esmaspäev, 14. oktoober 2019

Lego Mindstorms EV3 õpituba

 
Pille ja Annika osalesid 11.10-12.10.2019 (HITSA nutiklassi, Akadeemia tee 21/4) koolitusel Lego Mindstorms EV3 õpitoas. Koolitus on tasuta sel juhul, kui koolituse õppepäevad läbitakse täies mahus. Kui osaletakse vaid osaliselt, tuleb tasuda ühe inimese kohta 135 eurot. Meie osalesime mõlemal päeval ja saime tasuta koolituse.



Kuna tänapäeva hariduses soositakse õppetegevuse rikastamiseks kasutada juba lasteaias nutivahendeid, sh haridusroboteid, tuleb end kursis hoida uute vahendite ja programmidega. Otsustasime tutvust teha Lego sarja raskema versiooniga.

Ja selleks oli mitu põhjust.
 
Esmalt: pidevalt räägitakse digioskuste arendamisest lastaias ja digipäduvustest. Seepärast on ka meie majas: Ozobot, Blue-Bot, Bee-Botid, WeDo komplektid. Kui tihti neid kasutatakse sõltub rühma õpetajatest. 

Teiseks teame kõik, et digivahendid on kallid. Haridusrobotid on väga erinevate võimalustega ning vastavale eale mõeldud. Enne robotite muretsemist lasteaeda, tuleb kindlaks teha nende raskusaste ja kasutamisvõimalused. Samuti on oluline õpetajate soov ja oskus neid tegevustes kasutada.

Saime proovida Lego Mindstorms EV3 roboti programmeerimist, mille käigus tutvusime puuteanduri töö võimalustega. Valgusandur võimaldas mõõta pinnalt tagasipeegelduvat või ümbritsevat valgushulka ruumis. Ka ultraheliandurit ehk  sonarit saime kasutada mõne ülesande puhul. See aitas programmeerida robotit nii, et robot peatuks takistusest nõutud kaugusel. Kõige raskem oli kasutada güroandurit, mis aitas mõõta roboti pööramise kiirust ja nurka. Güroanduriga saab ehitada isebalanseeruvaid roboteid. Mõõdab nurkasid täpsusega +/- 3 kraadi; Güro kiirus kuni 440 kraadi sekundis; Sample rate 1 kHz.
Selleks, et arvuti teel juhtida roboteid, tuli koostada pikad algoritmide jadad. Terve põneva koolituse aja tuli kasutada intensiivset loogilist mõtlemist. Pärast koolitust tundsime end tühjaks pigistatud sidrunitena.





Paras eneseületamine on ülikiire tempoga omandada uut teavet, mille kohta varasemalt mingit algteadmist ei ole. Otsustasime kasutamata ajupotensiaaliedaspidi rohkem kasutada ja töös rakendada.
Kokkuvõtte koostas Pille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar