esmaspäev, 7. november 2022

Maailmakoristus päeval andsid Rõõmupallid oma panuse planeedi heaks

 Rõõmupallid alustasid Maailmakoristuspäeva vaadates videosid mikroprügist. Lapsed said teada kuidas plastiku ja muude materjalide lagunemisel tekivad silmaga nähtamatud aineosad, mis merre sattudes mürgitavad sealseid asukaid. Peale seda hakkasid lapsed rühmas märkama imeväikest prügi: õpetaja prügikasti toodi pidevalt  mikroskoopilisi tolmurulle ja paberipuru. Rõõmupallid olid valmis suunduma õue, eesmärgiks märgata ka kõige väiksemat prügi lasteaia sissesõidu tänava ääres. Enne käisime vaatamas millised prügikastid meie hoovis on ja kuidas prügi sorteerida. 

Vaatame, milline prügikast võtab vastu paberit ja milline pakendit

Panime kätte kindad ja Maailmakoristuspäev võis alata. Suundusime tänava äärt pidi suure tee poole ja nii kahju kui see ka pole, prügi jätkus igale lapsele, kes vähegi silmad maas hoidis. Kuigi vahepeal läks tuliseks vaidluseks prügi leidja õiguse üle, poetas meie retke ajal prügi ämbrisse iga laps. 

Prügi leidus juba lasteaia väravas

Silmad maas otsiti mikroprügi

Mõnel leiul oli mitu omanikku

Hilisemal prügi sorteerimisel loendasime, et koristamisel leidsime 9 suitsukoni, 4 kommi pulka, 2 nätsu ja 13 kommipaberit. Kõige rohkem kommipabereid oli lasteaia teelõigul. Kahju, sest kommipaberite omanikud on tavaliselt ikka lapsed. 

Prügi on ikka kole küll ja tema koht on prügikastis

Ai-ai-ai, kes viskas kommipaberid maha?

Teeb ikka kurvaks küll, see prügi noh...

Loodetavasti meie rühma lapsed said teadmise kogu eluks, et prügi prügikasti pannes säästame väikeseimagi mereasuka elu ja tervist. Et veidi rõõmu tunda, lasime peale koristust kollastel kaselehtedel end rõõmustada.

Rõõmus lehesadu, sest Neeme on jälle puhtam

Rühmas tegime pikaaegse katse: panime ämbrisse vette erinevat prügi ja imiteerides merepõhja ja laineid, hõõrusime neid kivide ja liivaga. Nüüd on see ämber aiamaal ootamas ja me jälgime kuidas erinevad materjalid aja jooksul vees lagunevad.

Herman vett valamas

Mila, Lennart, Mona ja Mariliis kontrollivad, et vett oleks üle prahi

Katses osalevad kile, paber, õunasüda, lehed ja plaaster

Õp. Kadri



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar