pühapäev, 3. aprill 2022

Rõõmupallid annavad tööd oma maitse- ja haistmismeelele.

Rõõmupallide rühma lastel on olnud märtsi kuu jooksul võimalus koorida, tükeldada, maitsta, ja nuusutada erinevaid tooreid puu- ja köögivilju. Eesmärk oli kinnistada teadmisi viljade kohta läbi maitse- ja haistmismeele ja rõhutada nende olulisust tervisele vitamiinide ja kiudainete näol. Rühmas on seinale riputatud suur tabel kuhu lapsed saavad märkida, millised puu- ja köögiviljad neile maitsevad, milliseid on nad nõus mõne ampsu sööma ja milliseid nad üldse ei soovi maitsta(või on kunagi maitsenud aga no üldse ei meeldi).

Rõõmupallide eelistused 

Koos kokatädide Heidi ja Aimega arutasid õpetajad, milliseid vilju on võimalik laost leida ja jagati ideid, mida võiks osta väikeses koguses poeletilt. Tänu koostööle saime mekkida ka eksootilisemaid vilju, mida lasteaia tavalises terviseampsu menüüs ei ole. Meie rühmas sai lisaks terviseampsule proovida ka kuidas maitseb ananass, redis, maasikad, keedetud punane peet, greip ja mustikad. Kokatädi Heidi innustus meie eksperimendist niivõrd, et kui lõunasupile lisas huvitavaid köögivilju, jättis ta neid ka meie rühmale proovimiseks. Nii jõudis toidulauale maitsmiseks juurseller, kaalikas, porru.

Lisaks maitsmisele, meeldib lastele ka vilju joonistada

Ananassi koorimine on keeruline, kust küll alustada?

Maitseme greipi ja kaalikat. Mis Sa arvad, kumb on maitsvam?

Igaüks tahab koorida aga greipfruuti on vaid üks

Koor kaitseb vilja

Rühmas on meeldiv tsitruse aroom

Keelel on palju tööd kibeda maitsega

Kaalikas tundub greibist palju magusam

Maasikas on kõigi laste lemmik

Paprikas ja maasikas on sama värvi aga maitse totaalselt erinev

On lapsi, kes armastavad paprikat ja neid, kes mitte
                                                
Maasikad piimaga...MMM...lapsepõlv

                                      

Maasikaid tundub alati vähe olema

Veebruaris alustasime rühmas ka taimede ettekasvatamisega ja istutasime potti sibulaid. Nüüd olid rohelised sibulapealsed juba piisavalt pikaks sirgunud ja maitsmiseks valmis. Lapsed said sibulat hakkida ja endale võileibu valmistada. Proovisime, kuidas maitseb rohelise sibula ja hapukoore salat. Oli lapsi kes, sibula lõhna peale kohe nina kirtsutasid ja loobusid selle maitsmisest, kuid oli ka laps kellel tuli üllatuseks kui maitsev on rohelise sibula võileib, kuigi algul ta proovimisest loobus. Ka lõunastele suppidele/praadidele on lastel võimalus rohelise sibula pealseid maitseks lisada.

Oma kasvatatud sibulad on puhtad ja tervislikud

Osad lapsed kadusid kohe toast, kui sibulad lauale toodi

Sibula hakkimine läheb "ludinal", kui oled varem proovinud

Mona harjutab

Värske sibula sees on lima, mis tööd just lihtsaks ei tee

Ka roheline sibul paneb silmad vett jooksma

Ise tehtud võileib maitseb paremini

Lilian teeb ka kaaslastele sibulaleiba

Tüdrukutele meeldis sibulaleib väga, poisid olid algul umbusklikud

Augustile meeldib hakkida, aga leib on parem siiski palja võiga

Sibulasalati retsept:
hakitud roheline sibul
hapukoor
sool

Supi sisse sattumisest päästetud porru...

...saab enne söömist kunstiks.

Porrulauk on sibula sugulane, vähemalt lõhna poolest

Heameel on tõdeda, et meie tabelit täidavad enamuses rohelised mummud, mis tähistavad lastele meeldinud vilju. Ka punaste ja kollaste mummude puhul saab õpetaja väita, et ühel päeval mitte meeldinud vili võib järgmine kord jällegi lapsele hästi maitseda ja vastupidi ka. Päevad, ei ole ju vennad. Tähtis on see, et Rõõmupallid julgevad uusi maitseid proovida ja mõistavad, et meie maitsemeel on pidevas muutumises.

Õp. Kadri







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar