laupäev, 9. aprill 2022

"Amps troopikast" ehk õppekäik Tallinna Botaanikaaeda

Lasteaias tarkusi omandada on tore, aga õppekäikudel on oma maagia. Lasteaed Neeme Mudila 5-7 aastased lapsed osalesid 9.märtsil Tallinna Botaanikaaia haridusprogrammis "Amps troopikast". Parim koht õppimiseks keset liigirikast elusloodust.

"Amps Troopikast" ehk terviseamps õunaga

Haridusprogrammi “Amps troopikast“ käigus sai laps erinevaid meeli kasutades luua seoseid tuttava ja tundmatu vahel. Saime teada, millistelt taimedelt saadakse vilju argipäevase toidu ja joogi tarbeks. Tähelepanelik kuulaja sai teada, millisest taimest valmistatakse šokolaadi, tähelepanelik vaatleja aga teab nüüd, milline näeb välja riisitaim, kelle seemnetest tehakse putru või sushit ning millistes tingimustes taim kasvab. 

Mis eksootilise viljaga on tegemist?

Rebeka kuulab kookospähklit

Kookospalmi Eestis looduses ei kasva

Mis see loksub? Maru kuulab

Vili + taim

Vanilli annab magustoidule hea maitse

Kookospähkel on jõudnud Jussini

Neeme Mudila õppekäigul osalenud laps teab, et sõltuvalt sordist kasvatatakse riisi tavalisel või üleujutatud põllul. Levinum on üleujutatud põldude kasutamine, sest selline põllupidamine annab rohkem saaki. Kagu-Aasias saadakse riisipõllult aastas kaks kuni kolm saaki. Riisitaimed kasvatatakse kõigepealt peenratel ning enne istutust ujutatakse põllud mulla pehmendamiseks veega üle. Seejärel põldusid haritakse, et tõrjuda umbrohtu ja kobestada mulda. Riisitaimed istutatakse käsitsi vee all olevale põllule. Umbes nelja kuu möödudes saak valmib ning enne koristust lastakse veel põllult ära voolata.

Uut teadmist saime erinevate taimede kohta, mis vahepeal tekitas vajaduse pausiks. Nii tegimegi tervistava ampsu ning sõime õuna. See oli ainus hetk, mil lapsed suutsid korraks rahulikult pingil istuda, sest uurida, nuusutada, vaadata, arutleda sõbraga oli nii palju.

Pisike paus

Kohvipuu, kookospalm, banaanitaim, vanilli- just selliseid sõnu kostus laste suust õppematerjalidega tutvudes ja palmimajas jalutades.

Jalutuskäik suurest talvest troopikasse

Puhkehetk troopikas


Voolav vesi, elav tuli...

Lapsed ütlesid hiljem, et Pille
pildistas väljasõidul igat puud :)

Suurt elevust tekitas kookospähklist valmistatud pill- kalimba. Muretsesime pilli Universaal Universumi poest ka enda lasteaeda. Nüüd jääb pill meenutama õppekäiku ja ka mõtet, et erinevatest vahenditest saab teha väga omapäraseid helisid tekitavaid instrumente.

Roy kalimbamängu hoos

Pill käib käest -  kätte

Väljasõit mugava bussiga

Väljas on külm talv aga sees soe suvi


Pille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar