teisipäev, 29. september 2020

Täna on rahvusvaheline toidukao ja -raiskamise teadvustamise päev. Seda päeva tähistatakse esimest korda - ÜRO Peaassamblee pani selle (kuu)päeva paika alles möödunud aasta detsembris. Eesti Toidupank, kes tähistab oma 10. tegevusaastat, otsustas sel puhul hakata korraldama iga-aastast teemakonverentsi "Ei raiska!", mille esmane toimumine sünnib koostöös Sotsiaalministeeriumi, Keskkonnaministeeriumi, Maaeluministeeriumi, Hollandi Suursaatkonna, Rimi ja Euroopa Toidupankade Föderatsiooniga.
Natuke mõtlemapanevat statistikat: Eestis läheb aastas raisku ligi 100 000 tonni toitu, millest pool on tegelikult söömiseks kõlblik. Igapäevaselt visatakse meil ära 129 tonni ehk 13 prügiautotäit toitu.


Meie oma väikeses lasteaias ka jälgime, et ei tekiks toidukadu. Oleme juba 2 aastat kaalunud toidujääke ning arutanud nii lastega kui personaliga eelnimetatud teema üle. Just toidu äraviskamise vältimiseks tõstavad juba teist aastat lapsed endale toidu taldrikule ise ja just nii palju, kui ära söövad. Alati saab juurde tõsta. Alates 2019 a märtsist tõstavad meie suuremad lapsed ise toitu enda taldrikule ja just nii palju, kui ära söövad. Õpetaja abi Annika võttis enda peale toidujäätmete kaalumise Männikäbide rühmas ning õpetaja abi Lia Rannapõnnide rühmas. Mida graafik näitab? Kui sik-sakid on esialgu päris suured, siis see näitab just seda, et lapsed ei oska veel hinnata seda kogust, mille nad reaalselt ka ära söövad.

Nagu näha augustist, septembrist, hakkab jäätmete hulk vähenema. Selle üle on suur heameel.
Rõõmupallid alustasid toidujäätmete kaalumist oktoober 2019. Igal rühmal on oma digitaalne kaal.
Pille Trumm

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar