neljapäev, 18. juuni 2020

Seminar nahkhiiretst Kadrioru pargis


Nahkhiir – nimest võib välja lugeda, et tegemist on hiirega, kuid kaugel sellest. Tegemist on käsitiivalistega.  Maailmas on neid üle 1300 liigi ja Eestis elab neist 14 liiki. 12 Liiki kuuluvad looduskaitse alla. Aasta 2020 aasta loomaks on valitud ka nahkhiir ja Tartu Loodusmaja poolt korraldatud seminaril sai palju uut ja huvitavat infot nende kohta. Kuna nahkhiired on ööloomad siis toimus nende vaatemine hilisõhtul.



Tallinnas Kadrioru pargis on näiteks võimalik kohata põhja-nahkhiirt, pargi-hiirt, Jaapani aias tiigi ümbruses võib leida ka veelendlast ja tiigilendlast. Seekord küll jäi tiigilendlane nägemata aga veelendlasi tiirutas seal palju.

Eestis elavad nahkhiired on putuka toidulised ja hoiavad niimoodi putukate arvukust kontrolli all. Rändnahkhiired on meie kliimas sarnased rändlindudega, kes lendavad talveks soojematele maadele aga erinevalt laululindudest langevad rändnahkhiired talvitades tardunne. Näiteks paiksed nahkhiired otsivad talveks sobiva mikrokliimaga koha. Nahkhiired vajavad talvitamise ajal rahu ja vaikust, vastasel juhul võivad nad hukkuda.
Pargis jalutades ja nahkhiire vaadeldes näidati meile ka huvitavaid aparaate, mis püüab kinni nahkhiirte heli ja selle abiga saab tuvastada mis liiki nahkhiirega tegemist on.. Meie kõrv ei kuule seda heli aga aparaadi abiga saaab tuvastada kui nahkiir läheneb.
Liina Ratnik


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar