teisipäev, 10. september 2019

Märka last


9.septembril toimus Jõelähtme Vallavalitsuse poolt korraldatud infotund Kostivere Lasteaias Neeme Mudila ja Kostivere Lasteaia õpetajatele teemal: „Märka Last“.

Meie majast osalesid infotunnil: Eda, Liina, Ingeri, Kätlin, Tiina, Elvi, Aime ja Pille.



Sotsiaalkindlustusameti konsultant Anne Sundja 
rääkis lapse õigustest ja huvidest ning abivajavast lapsest ning teavitamise kohustusest (toetudes lastekaitseseadusele)



Igal lapsel on õigus:
1)      Elule, tervisele ja arengule;
2)      Olla kaitstud igasuguse vägivalla ja väärkohtlemise eest;
3)      Rääkida kaasa teda mõjutavates küsimustes peres, koolis ja laiemalt ühiskonnas.
2016 aasta alguses jõustus uus lastekaitseseadus, mille eesmärk on lapse õiguste ja heaolu igakülgne tagamine. Lastekaitseseadusega loodi Sotsiaalkindlustusameti lastekaitse üksus, kes toetab kohalikke omavalitsusi arendustegevustes ja üksikjuhtumite lahendamisel.
Vanemluse toetamine
Esmane vastutus lapse õiguste ja heaolu tagamises on lapse vanematel. Üks peamisi viise, kuidas riik saab lapse õigusi tagada, on teha seda läbi vanemate toetaise. Rahaliste toetuste kohta leiab lisainfot perehüvitiste lehelt. Suure valiku nõuandeid lapsevanematele on saadaval portaalist Tarkvanem.
Alates 206.aastast viib Sotsiaalministeerium koostöös Tervise Arengu Instituudiga läbi vanemlusprogrammi „Imelised aastad“, mille eesmärgiks on aidata lastevanematel ennetada ja tulla toime laste käitumisprobleemide ning arenguküsimustega.
Laps vajab oma füüsilise ja vaimse ebaküpsuse tõttu kaitset ja hoolt, kuid samal ajal on laps iseseisev õigussubjekt, kellel on õigus aktiivselt osaleda teda puudutavate otsuste tegemisel.

Milline on abivajav ja milline hädaohus laps?

§ 26. Abivajav laps

Abivajav laps on laps, kelle heaolu on ohustatud või kelle puhul on tekkinud kahtlus tema väärkohtlemise, hooletusse jätmise või muu lapse õigusi rikkuva olukorra suhtes, ja laps, kelle käitumine ohustab tema enda või teiste isikute heaolu.

§ 30. Hädaohus olev laps

Hädaohus olev laps on laps, kes on oma elu või tervist ohustavas olukorras, ja laps, kelle käitumine ohustab tema enda või teiste isikute elu või tervist.

Abivajavast lapsest tuleb teada anda:
·         Omavalitsuse lastekaitsetöötajale või sotsiaaltöötajale
·         Ööpäevaringselt lühinumbril 116111.

LK töötajad registreerivad info, kontrollivad informatsiooni, külastavad kodu ja vajadusel alustavad perega juhtumitud.
LasteKS kohustab abivajadust hindama 10 päeva jooksul. Otsustatakse kas algatada juhtumimenetlus või mitte.
Hädaohus olevast lapsest tuleb teavitada 112.

§ 6. Ennetamine

 (1) Lapse õiguste ja heaolu tagamiseks tuleb ennetada lapse heaolu ja arengut ohustavaid riske. Ennetamine hõlmab last ohustavate olukordade ja sündmuste võimalikult varast märkamist ja neile reageerimist, sealhulgas lapse arengu- ja käitumisprobleemide, kasvukeskkonnas esinevate probleemide ja väärkohtlemise tuvastamist ning lapse heaolu ja arengut soodustavate kaitsetegurite suurendamist.

 (2) Riigi ja kohaliku omavalitsuse üksuste ametiasutused peavad vastavalt võimalustele arendama välja meetmed lapse abivajaduse ennetamiseks ning olemasolevate probleemide vähendamiseks. Meetmed peavad lähtuma lapse vajadustest, toetama lapse ja teda kasvatavate isikute suhteid ja sotsiaalset toimetulekut ning olema kättesaadavad, õigeaegsed, tulemuslikud ja pikaajalise positiivse mõjuga.

Kokkuvõtte koostas Pille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar