esmaspäev, 23. september 2019

Ikoonimuuseum

19.septembril avardasid oma teadmisi Annika ja Pille Ikoonimuuseumis, kus Orest Kormašov (kunstnik, õppejõud ja ikooniloolane) rääkis Jumalaema ikoonidest.

Ikoon on enamasti puidule maalitud pühapilt idakirikus, millel on kujutatud Jeesus Kristust, Maarjat, mõnd pühakut, inglit, püha ajaloo või kirikuloo stseeni.
Ikoonimuuseumis on esindatud umbes 20 Jumalaema ikooni tüüpi, nendest igaühel on oma imeline tekkelugu, tähendus ja eesmärk.
Jumalaema ikoonide algseks eeskujuks peetakse pärimuse järgi evangelist Luuka maalitud pilte. Nende alusel kujunesid Bütsantsis erinevad Jumalaema ikooni põhitüübid, nagu näiteks troonil istuv, palvetav, teed näitav (hodegetria), heldinud (eleousa) jt.




Muusemi ikoonide kollektsioon võib vabalt konkureerida suuremate Euroopa ja paljude Venemaa kogudega. Ekspositsiooni kuulub üle 500 vene ikooni, mis on pärit alates 16. sajandist kuni 20. sajandi alguseni. 

Ikoonimuuseumis käik oli nii Annikale kui mulle esmakordne, hariv ja maailmapilti avardav. Pärast Oresti loengut oskame ehk veidi teadlikumalt ikonograafia reegleid vaadelda.
Pille Trumm

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar