esmaspäev, 22. august 2022

Neeme Mudila kartulikasvatus


2022. aastal möödub 80. aastat eestlaste seas armastatud kartulisordi ‘Jõgeva kollane’ aretamisest. Selle sündmuse tähistamiseks pööras Eesti Taimekasvatuse Instituut  mitmete toredate tegevustega rohkem tähelepanu kodumaisele toidule ja köögiviljade ise kasvatamisele.

Kartulid kasvavad mühinal

Kartuli kasvatamine lasteaedadega projekt toimub koostöös Maaeluministeeriumiga, mille eesmärk on, et lapsed saavad käed mulda pista ja oma silmaga jälgida, kuidas kasvab meie toidulaual niivõrd sageli esinev köögivili nagu kartul. Projektis osaleb 80 lasteaeda üle Eesti, neist 38 lasteaeda Harjumaalt. Vaata lisa: https://etki.ee/jogevakollane/ 
Jõelähtme valla lasteaedadest õnnestus ka meie lasteaial projekti registreeruda.18.mail jõudis meie saadetis kulleriga lasteaeda ning 20.mail aitas majahoidja Raul kasti kokku panna ning lapsed said kartulid mulda pista.

Paras jõukatsumine mullakottidega


Tööd jagub kõigile


Mariliis teab, et taimed vajavad kasvamiseks vett

Iga kartul on leidnud oma pesa

Lapsed toimetasid õpetaja Elvi ja majahoidja Rauli juhendamisel. Projektiga saadeti kaasa ka muld ja väetis. Seega lasteaiale mingit lisakulu projektist osavõtt ei tekitanud. Kuna ilmad olid vahepeal väga kuumad ja lasteaed kollektiivpuhkuseks suletud, käis lasteaia personal õuealal kasvavaid taimi kastmas, nii ka meie kartuleid.

Meie aiamaal saavad sõrmed mullaseks suurtel ja väikestel

Taimed aina sirgusid ja õitsesid imekaunilt meie rõõmuks. Nüüd ootame aega, mil saame saaki noppima hakata. 

Saaki oodates


Kindlasti paneme üles pilte sellest, kuidas meie projekt lõppes. Visake ikka pilk peale meie vahvatele tegemistele.


Pille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar