pühapäev, 6. veebruar 2022

Talvine aialinnuvaatlus Neeme Mudilas

Sel aastal toimus Eesti Ornitoloogiaühingu korraldatud talvine aialinnuvaatlus 28.jaanuaril. Rannapõnnide rühma hommik ei olnud paljutõotav: linde oli vähe, sest ilm oli tuuline, sompus ja midagi lume moodi sadas taevast alla. Aga mõned olid siiski kohale tulnud: tihased, põldvarblased, tutt-tihane ja sini-tihane. Samuti tiirutasid taevas kotkad ja muidugi kajakad. Varesed, kes on tavaliselt igapäevaselt kohal, olid seekord ka kuhugi kadunud. Aga linnud käivad, hoolimata vaatluspäevast igapäevaselt ikka söömas edasi ja meie jälgime neid suure rõõmuga.

Binokkel on linnuvaatlusel suureks abiks

8 silmapaari teevad tõhusat tööd

Vaata ise ja näita sõpradele ka

Mõtisklushetk sõbraga

Õp. Ingeri.

 Männikäbide rühmas alustasime oma linnuvaatluspäeva käemänguga "Viis väikest lindu" . Kahjuks sel päeval meie akende taga asuvates toidumajades suurt saginat ei olnud, seega vaatlesime linde arvuti linnukaamerast. Lisaks õppisime meil talvituvate lindude kohta pildimaterjalist: kuidas teha vahet rasvatihasel ja leevikesel ning rääkisime lindude talvise toitmise vajalikkusest. Lapsed said meisterdada omal valikul linnu - rasvatihase või leevikese. Poole tunni jooksul pani õpetaja kirja linnud, keda söögimajades näha oli: mõned rasvatihased, tutt-tihane, puukoristaja, paar salutihast, lumel pudemeid otsimas varesepaar ja harakas.

Männikäbide linnukesed


Õp.Tiina


 Rõõmupallide rühma talvise aialinnuvaatluse juurde käib ka linnukestele maiuspalade valmistamine. Lindudele maiuste valmistamise traditsioon on kestnud juba aastakümneid. Vanasti tegime seda taimerasva ja kaerahelvestega. Hiljem sai taimerasv asendatud searasvaga. Oleme määrinud rasva paberirullidele ja siis veeretanud rulle seemnete segus. Seekord aga sulatasime rasva ning igaüks sai valada erinevaid seemneid, kaerahelbeid, teri ja eelnevalt jahvatatud kuivaineid rasva sisse. Kordamööda segati ja pandi kasutatud jogurti topsidesse tahenema. Lapsed olid kõik huviga tegutsemas ja arvasid, et küll nüüd tihasepoisid ja teised sulissõbrad rõõmustavad.
Meie rühma akendest paistab 4 toidukohta. Seekord vaatlesime linde binoklitega. Kõige enam oli tihaseid. 5 rasvatihast, 1 sini-tihane, 1 tutt-tihane ja 1 põhjatihane. Lapsed tuvastasid veel ühe musträsta, puukoristaja, hallvarese ja 2 värvukest e. varblaseklutti. Tänu sellele vaatlusele tuntakse juba päris hästi linde, kes meie õuealal elutsevad. Osatakse kirjeldada ja ka teatmeteose abil määrata.


Mängude vahel on hea teha linnuvaatluspaus




Ega need linnud ei taha väga pildile jääda

Ükski lind ei jää kahe silma vahele



Lindude toidud valmivad ühistööna



Vanad kõrvitsaseemned on tõeline maius



Kokkamine on tore...

...ja saab lindudele head teha

Õp. Elvi

Neeme Mudila vaatlusandmed


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar