esmaspäev, 21. veebruar 2022

Rannapõnnide ja Rõõmupallide rühma laste õppekäik Tervisemuuseumisse

 26.jaanuaril sõitsid meie liitrühmade lapsed koos õpetajate, õpetaja abide ja direktoriga Highway Riders OÜ bussiga õppekäigule. Eesti Tervisemuuseumi tunni (kestvusega 45 minutit) teemaks oli „Söö terviseks“. Bussisõit on tore, eriti siis kui saab sõpradega oma jutte rääkida. Aeg läks kiiresti ja märkamatult jõudsimegi linna. Pika rivina kõndisime muuseumi poole.


Tervisemuuseumi ees 

Libedad tänavad nõudsid ettevaatust

Me kõik teame, et söömine ei ole keeruline kunst, aga kuidas süüa nii, et püsida terve ja õnnelik? Kuidas teha tervislikumaid valikuid? Kuhu läheb toit pärast allaneelamist ja mis seedeelundkonnas juhtub? Miks on mõned toiduained kasulikumad kui teised? Need ja paljud teised küsimused ootasid vastuseid. 

Toidupüramiid

 Muuseumis jagati meid kahte gruppi ning mõlemad grupid said oma giidi. Ja võiski uudistamine alata. Uudistamine aga algas pimedates ruumides, sest kahjuks oli tekkinud elektrikatkestus. Valgus taastus  10 minuti pärast. 

Giid rääkis sellest, et toit on meie kütus. Toitumine on elu alus. Toidust ja jookidest saadavad toitained, mis seedekulglas seeduvad ja imenduvad, annavad kehale vajalikku energiat ja materjali rakkude ning kudede ülesehituseks.

Seedimine algab suust

Sool on väga pikk

Suust liigub toit mööda söögitoru makku

Toiduainete gruppe on 6

 Giid rääkis ka meile juba tuttavast taldrikureeglist ja toidupüramiidist. Lapsed said omavahel koostööd tehes ja arutledes kokku panna toidupüramiidi, vaadata animatsioone ja kaasa võtta värvimiseks töölehti. Samuti tekkisid lastel ka küsimused: „Kui me joome puhast vett ja meie organism on puhas, siis miks piss ei kõlba juua? Miks kaka, mis oli varem toit ei kõlba süüa, kui käib meie organismist läbi? Ja miks kõlbab see kaka väetiseks? Küsimusi oli palju, ent vastaja ei jäänud hätta nendele vastamisega.

Rõõmupallidele oli toidupüramiid vana, hea tuttav

Rannapõnnid arutamas toidupüramiidi üle

Nägime ka erinevate aegade hambaravitoole. Kõige vanema eksponaadi arvatavaks ajaks oli 1850-1900 a. Veidike saime ka ise ringi kõndida ruumides, mis meid huvitasid. 

Muuseumis on palju huvitavaid...

...veidi õudseid...

...ning naljakaid eksponaate, aga...


...inimkeha on suuri saladusi täis

Tunnike möödus ruttu ning aeg oli tagasiteele sättida. Bussiga koju sõites oli juttu palju, sest emotsioone oli tohutult, mis tuli kaaslastega läbi arutada. 

Pille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar