pühapäev, 7. november 2021

"Rõõmupallide" Rohelise Kooli teema „TOIT“

"Rõõmupallide" rühmas eelmisel õppeaastal alguse saanud Rohelise kooli projekt „Toit“ hõlmab väga suuri ja erinevaid valdkondi alates seemnete külvamisest, toidu valmistamisviisideni. "Rõõmupallid" on antud teema raames külvanud, istutanud, kasvatanud ja nüüd ka koristanud peenramaalt erinevaid vilju. Tutvunud taimsete ja loomsete toitudega, osalenud erinevate toitude valmistamises, vaadanud filme toidu tootmisega seotud tööstuslikest robotitest, arutlenud toidu raiskamise üle ja seeläbi omandanud teadmisi seemnest toidu jõudmiseni meie lauale.

Peenramaal on alati huvilisi

Täna, vihmasel novembri kuu päeval, on päris mõnus teha kokkuvõttev tagasivaade "Rõõmupallide" suure projekti, “Toit“, tegevustesse.

Kui peale suvepuhkust taas lasteaed avati, ootasid lapsi aiamaal suve jooksul lopsakaks sirgunud taimed ja viljad. Hoolt vajasid nad veelgi: rohimist, kastmist, toestamist ja vahel paitamist ka. Valminud kurgid ja tomatid ootasid sööjaid ja maitsetaimed nuusutamist.

Kurk kandis vilju hilissügiseni

Maitseid ja lõhnu oli palju


Kurgiseemnete projekt

Aiamaal olid mõned kurgid nö. seemnekurkideks kasvanud ja nüüd ootasid seemned välja võtmist, et need saaksid kevadel uuesti mulda. Ühes kurgis oli väga palju seemneid. Loendamistulemused erinesid kümnete- ja sadade võrra. Kui kõikidest seemnetest uus taim kasvaks, jätkuks kurke tervele Neeme külale ja üle jääks ka, arvasid lapsed. Lapsed omandasid teadmisi elu ringluse kohta, kuidas väiksest seemnest kasvanud taim annab sadu järglasi.

Kurgi "opereerimine"

Seemneid oli väga palju

Nüüd tuli seemned ettevaatlikult kurgi seest välja võtta

Seemneid kaitseb limane ümbris


Kartuli projekt

Kuna meie oma kartuli saak ikaldus sel suvel, siis olime väga rõõmsad August Wilhelmi ema pakutud võimaluse üle, nende aias kartuli noppimise talgud korraldada. Lisaks kartulitele ootasid koristamist ka kurgid ja punapeet ning aias oli muudki uudistamist. Augusti ema tutvustas kompostrit, kuhu lapsed vedasid saagikoristusest üle jäänud lehed ja varred, millest peagi uus muld saab ja nii väekamana taas ringiga aiamaale jõuab.

Iga leitud kartul tegi heameelt


Ka kõige pisim kurk on korjamist väärt

Aitäh ema Marisele, kes tutvustas oma aiamaad!


Lühim laps ja pikim kurk

Tärklise valmistamine

Peale talguid võtsime ette väikse tootmisprojekti. Saime talgutelt lisaks kurgile ja punapeedile kaasa ka kartuleid. Arutlesime mis toite kartulist teha saab. Keedukartul, friikad, kartulipüree, supi ja salati sisse. Kasutusviise on palju. Aga, et kartulist saab ka tärklist, mis toidud paksemaks teeb, see oli uudis. Proovisime siis ise järele, kuidas seda tehakse.

Kartulite riivimine
Riivimine vajab jõudu ja püsivust

Uus sõna: kurnamine


Kartulipudi on lõbus katsuda

Juba on tärklis jäänud kangale

Veest võetud tärklis on libe ja meenutab plastiliini

Saagikoristus lasteaia peenramaal

Sügis oli oma täies hiilguses kui koos õpetaja Elviga võeti ette suur saagikoristus peenardelt. Sibulad olid erakordselt tublid ja suureks kosunud, kurke ja tomateid jätkus mitmeks terviseampsuks ning maitse ja salatitaimi sai veel mitmel päeval lehthaaval suhu pista. Ise, ilma väetiste ja mürkideta, suurtest teedest ja tehastest eemal kasvatatud viljad on puhtad ja kemikaalidest vabad.
Värvilised terviseampsud

Väikesed, kevadel mulda pistetud
sibulad kasvasid suureks

Kui saak koristatud ei saanud veel usinad aednikud puhkama jääda. Kasvama jäänud umbrohi tuli koos juurtega eemaldada ja mulda talveks kobestada. Peenramaale istutati küüslauku, mis nüüd talvel kosub mulla all ja kevadel loodetavasti oma rohelised võrsed varakult välja pistab. On mida oodata!

Küüslauk talveks mulda



Kuidas maa, nõnda marjad.
Kuidas maa, nõnda viis.
Kuidas maa, nõnda lina.
Kuidas maa, nõnda rahvas.

(Eesti vanasõna)

õp.Kadri






















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar