pühapäev, 11. aprill 2021

Rõõmupallide teadmised toidust täienevad.

Jätkamaks toidupüramiidiga ja selle järgimise põhimõtete omandamist, alustasime Rõõmupallide rühmas toidu kasvatamise katset: püüame kasvatada erinevaid maitse- ja söögitaimi rühma aknalaual.

Panime taimed kasvama
Tegime üleskutse lapsevanematele salatit või maitsetaime, mille lehed juba söödud, mitte ära visata ning meie püüame juurest uue taime kasvatada. Taaskasvatamiseks sobisid ka selleri, hiinakapsa ja porrulaugu juureosa ning porgandi leheosa, mis tavaliselt kompostiks lähevad. Nii saime potti kasvama panna tilli, sibula, porrulaugu, salati, selleri ja lõbu pärast ka ühe porgandi.



Lapsed hoolitsesid, et taimed saaksid parasjagu vett ja valgust, vahest soovisid kõik kasta ning siis voolas üleliigne vesi potist põrandale. Juhtus ka, et nädalavahetusel kuivas muld päris ära ja esmaspäeval vajasid taimed topelt kastmist ja turgutamist.

Theodor kastmas


Väike aednik Emilia Sadee 



Lilian hoolitseb aia eest



Varvara on usin


Mart, Mariliis ja Lennart istutamas

Kahjuks ei juurdunud kõik taimed ning nad leidsid koha kompostikastis, kuid elujõulisemad hakkasid tublisti juuri ajama ja pealseid kasvatama.








Selleks, et meie lastel oleksid teadmised kuidas püsida terved ja liikuvad, kinnistasime teadmisi toitumisest ning meisterdasime rühmaseinale oma toidupüramiidi.
Sellest kujunes tubli näpu- ja püsivuseharjutus. Taaskasutasime vanu reklaamlehti, kust lõikasime erinevate toiduainete pilte ja kleepisime püramiidi vastavale korrusele.

Tähtis teada:

  • Mida kõrgemal püramiidi korrusel on toiduaine, seda vähem seda tuleks päeva jooksul tarbida. Seega sööme rohkem teraviljatooteid, puu- ja köögivilju ning vähem suhkrut ja rasvasid;
  • vesi, liikumine ja piisav uni on sama tähtsad kui tervislik toitumine;
  • meie toitumine, liikumine ja uni peavad olema tasakaalus meie energiakuluga.

Toidupüramiid

Oluline koht meie toidus on maitseainetel ja -taimedel. Need teevad toidud maitsvaks ja eriliseks. Tegime lastega „ninalihase“ trenni ja nuusutasime erinevaid maitseaineid. Nuusutamiseks oli loorber, roheline basiilik, kaneel, vanilje, küüslauk, pipar, vürts, köömned, tšilli, paprika. Mõnda maitseainet tuli sõrmede vahel muljuda, et lõhna paremine tunda oleks.





Lastel oli ülesanne: nuusutada maitseaineid, kui soovi võis ka maitsta, ning tuletada meelde millise söögi juures seda lõhna on varem kohatud.

Tuttav lõhn? Loorber

Kui kaneelirull ja vaniljeküpsised tulid lastel kiiresti meelde, siis supis kasutatavat loorberit ja salatist või pizzast pärit rohelist basiilikut oli keerulisem meenutada kuigi lõhn oli nii tuttav. Tšillit ja pipart proovisid maitsta vaid julgemad aga külmkuivatatud küüslauk maitses kõigile - nagu kartulikrõpsud, arvasid lapsed.




Theodor julges maitsta tšillit







.






Lõbusa katse lõpetuseks proovisime maitsetaimi ka oma aknalt: sibulat, porrulauku ja salatit. Teised taimed peavad veel kosuma, enne kui maitsta saab










Kadri

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar