teisipäev, 26. jaanuar 2021

Katsed vee ja lumega

18.jaanuaril tähistasime ülemaailmset lumememmede päeva. Kuna lumest voolimine oli külma tõttu keeruline siis voolisime lumememmesid plastiliinist. Pihu vahel veeretatud pallid ei tahtnud väiksemate laste käte vahel väga sõna kuulata aga suurematel jätkus indu ka talilindude voolimiseks. Tulid toredad lumememmed ja pered.







Lumememmede päeval püüdsime siiski ka lumest memme teha. „Majavaim“ Raul oli kõnniteede puhastamisel kuhjanud värava nurka lund. Kühveldasime suuremate lastega lumehunniku kõrgemaks, pritsisime hunnikule vett ja jätsime ööseks külmuma. Järgmisel päeval jätkasime hunniku kasvatamist vaheldumisi vett ja lund lisades, kuni see saavutas paraja kõrguse. Õpetaja Kätlin andis meile jõulukaunistustest jäänud männikäbisid ja sõimelaste mänguporgandi, et saaksime oma „memme“ kaunistada. Juusteks sobisid õuealalt leitud oksad ja kuivanud puju varred. Nüüd muhelebki õueala väravas lumememm ja jälgib meie talviseid tegemisi.




Rõõmupallid on viimastel nädalatel õppinud palju lume ja jää tekkimise kohta ning teinud erinevaid katseid. Oleme vaadelnud kuidas käitub vesi, kui see küünlaga tekitatud vaakumi abil kummuli klaasi  imetakse,



kuidas läätsena toimiv vesi klaasis pöörab paberile joonistatud noole vastassuunda, kuidas saab teha veepinnale rasvakriidiga lilli ja mis juhtub toas parkimisplatsilt võetud lumega.


NB! Kodus võib katseid korrata  vaid koos vanemaga! 

Kuna talveilmad on olid meie poolt siis viisime ka oma kunstitegevuse ka läbi veega. Selleks kogusime vanemate abiga erinevaid topse ja pakendeid ning taaskasutasime neid jääskulptuuride loomiseks. Meie rühmas oli veel sügisel jalutuskäikudelt korjatud loodusmaterjali: sammalt, vetikaid, tõrusid, oksi ja kõrkjaid. Need leidsidki nüüd tee topsidesse, millele sai vett peale valada ja siis õue külmuma viia.





Siis tuli järgmise päevani oodata. Ilmataat oli meie poolt ja tõi öösel -10c külma. Aga oi kui põnev oli jääskulptuure avada.



See oli sama põnev kui kingituste avamine, sest looduslik materjal käitus skulptuurides erinevalt ja nii oli iga kunstiteos omanäoline.





Kadri


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar