pühapäev, 3. mai 2020

E-seminar "Linnaaiandus: olukord, hirmud ja võimalused"


Liina ja Pille osalesid 29. aprillil, algusega kell 18.00 Tallinna Ülikooli ning Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti poolt korraldatud e-seminaril "Linnaaiandus: olukord, hirmud ja võimalused", mis keskendus teemale, kas linnas kasvatatud toit on ohutu inimese tervisele.


Aina rohkem räägitakse, et linnastumisega kaasnevate probleemide seas on üha kriitilisemaks muutunud linnaelanike võõrdumine loodusest, nõrgemaks on jäänud teadmised looduse toimimisest ja looduslike protsesside tajumisest. Üks võimalus linnapiirkondades keskkonnateadlikkust tõsta, keskkonnasõbralikke tegevusi leida ning keskkonda ja inimeste toidulauda rikastada on linnaaiandus ehk söögi- ja tarbetaimede kasvatamine linnas. Need tegevused on aktiivselt käivitunud ka Tallinnas. Kui 2018. aastal rajati palju kõlapinda saanud Laagna kogukonnaaed Lasnamäel, siis tänaseks on toimivaid linnaaedu juba kümme. Väga suur huvi oma õppeaia rajamise vastu on ka lasteaedadel, koolidel, noortekeskustel, päevakeskustel ja teistel.

Linnatingimustes toidu kasvatamisel peab olema tagatud ka ohutus. Võimalikud ohuallikad on nii atmosfäärne saaste, mulla raskmetallide sisaldus kui ka ebasobilik mulla mikrobioloogiline koostis.



E-seminaril räägiti Tallinna linnaaedades läbiviidud mullastiku ja taimestiku uuringutele tuginedes neljal teemal. Linnaaianduse arenguid Tallinnas tutvustas Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti linnaaianduse projektijuht Maria Derlõš. Raskmetallide sisaldust mullas ja taimedes ning seda mõjutavaid tegureid käsitles TLÜ keskkonnakorralduse lektor Piret Vacht. TLÜ külalisprofessor Tiiu Koff tegi ülevaate uuringust "Tallinna linnaaedade mulla- ja taimeproovide analüüs". TLÜ süsteemibioloogia lektor Kairi Koort avas teema "Milliseid kasulikke või ka kahjulikke mikroobe võib leida aiamullast?".
Pille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar