esmaspäev, 6. jaanuar 2020

Helkurkõnd


26.11.2019 korraldas Neeme Mudila, eesotsas direktoriga juba teist aastat Neeme külas helkurkõndi, mille eesmärk oli pöörata tähelepanu helkuri kandmise vajadusele ning turvalisele liiklemisele.

Kell 18.00 kogunesime lasteaia ette ning vaatasime Jänku-Jussi õpetlikku helkuri multikat
 https://materjalid.pjkool.ee/2011_janku-jussiga-liikluses_mnt.html ja klippe enda nähtavaks tegemise võimalustest.
Taskulampidega otsisime juba varasemalt Annika, Sirje S. ja Pille poolt õuele peidetud helkureid. Kõige rohkem helkureid loendati kokku 44 tk.

Meenutasime, et Eestis on helkuri kandmine kohustuslik. Seadus ütleb: „Halva nähtavuse korral või pimeda ajal kõnniteeta ja valgustamata teel liikudes peab jalakäija kasutama helkurit või valgusallikat.”
Helkuri kandmine on oluline, et mootorsõidukijuhid sind pimedal ajal märkaksid. Et helkur säraks, peab sellele peale paistma valgus, sest helkur peegeldab peale paistvat autotulede valgust ja helkur peab olema kinnitatud 50 cm kõrgusele maapinnast. Lisaks on olemas ka erinevad säravad lambikesed, helkurkleepsud, helkurkindad ja muud helkivad riideesemed.
Juurdlesime ka selle üle, millal tuleb helkurit kanda.
·        halva nähtavuse korral
·        pimedal ajal
·        kõnniteeta ja valgustamata teel.


Kui kannad helkurit, siis kinnita helkur sõiduteepoolsele küljele täiskasvanud inimese põlve kõrgusele. Parem on kanda mitut helkurit korraga ja mõlemal pool, et igast küljest oleks nähtavus tagatud.
Kõik tarkused korratud, tegimegi üheskoos helkurkõnni, milles osales kokku 24 inimest. Kõige noorem neist vankris.

Kõik osalenud said endale uue helkuri ja vahva kleepsu.
Otsustati:
·        Kõik lapsed kannavad helkureid ning jälgivad, et ka nende pereliikmed helkureid kannaks. Kui helkurit pole, võib võtta meie helkurpuu küljest meelepärase.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar