neljapäev, 6. juuni 2019

Koolieelikute jäätmealane õppepäev

Meie lasteaial on olnud võimalus paljudes projektides osaleda. Olgu need siis tasu eest või tasuta. Kirjeldatav projekt oli kõikidele tasuta!
Paar kuud tagasi saime kokkuleppe Liina Kanarbikuga, et meie maja külastatakse 30.mail kell 11.30. Lastele me sellest ei rääkinud, sest üllatused meeldivad meile kõigile.
Koolieelikutele mõeldud jäätmealast õppepäeva rahastas ja eduka läbiviimise eest vastutas Tootjavastutusorgaanisatsioon OÜ.


Projekt oli mõeldud 6-7 aastastele lastele, ent meil õnnestus kaasata ka nooremaid lapsi. Õppepäeva käigus esitati lõbus ja kaasahaarav jäätmealane näitemäng koos praktilise õppetegevusega.
Õppepäeva eesmärk ehk siis saavutatud teadmine:
· laps teab, miks on jäätmete sorteerimine ja taaskasutamine vajalik ning kuidas hoida loodust puhtamana (jäätmete korrektne sorteerimine)
Meenutasime, mida saab teha jäätmetega ning mis on parim ja ohutuim variant keskkonnasäästu seisukohast. 


Lapsed tuginesid paljudes vastustes Pandipakendikeskuses saadud teadmistele. Osati välja tuua vähem tarbimist, korduvkasutust, ümbertöötlemist, ladestamist. Uue teadmisena kuuldi jäätmetest energia tootmist. Protsessist, kus põletatakse prügi energia saamise eesmärgil.
Lapsed said õppepäeva raames sorteerida prügi konteineritesse:
1.    papp ja paber
2.    plast, klaas ja metall
3.    prügi







Lapsed tegutsesid sorteerimise protsessis väga teadlikult. Küsimusi ja suurt elevust tekitasid beebide kasutatud mähkmed. Kuhu alla need peaks minema. Lõpuks jõuti otsusele, et see on prügi.
Silmnähtavat nõutust, kurbust ja veidi ka viha tekitas foto, kus oli näha looduses suures koguses prügi. Ja kõige kurvem oli tõdeda, et  see prügist laastatud loodus on inimeste tegevuse tagajärg.



Lapsed arutasid omavahel, et nemad küll nii ei käitu ja kui näevad kedagi sel moel toimetamas, siis tuleks neile üks korralik äta-äta anda. Uue aruteluga otsustati, et kutsutakse siiski pahalane korrale. Lüüa kedagi ei tohi. Oleme sõbrad omavahel ja loodusega ka!




Kokkuvõtte kirjutas Pille Trumm

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar