neljapäev, 20. september 2018

Rohelise kooli tutvustus


Programmi juhib Foundation for Environmental Education (FEE) - valitsusväline heategevusele orienteeritud mittetulundusühing, mille eesmärgiks on keskkonnahariduse abil edendada jätkusuutlikku arengut. Ülemaailmse haardega organisatsioon. FEE erinevate programmidega töötab organisatsioone rohkem kui 80 maalt. UNESCO tunnustab FEEd kui maailmas juhtivat organisatsiooni keskkonnahariduses ja jätkusuutlikku arengut toetava hariduse propageerijana. Programm on ülemaailmne ja selles osaleb 51 000 kooli 67 maalt. Eesti liitus programmiga 2016. aastal, mil programmiga liitumise soovi avaldas 37 Tallinna lasteaeda ja kooli. 2018. aasta kevadel oli programmiga liitunud 52 õppeasutust.
Programmi juhib Eesti Looduskaitse Selts (ELKS), olles FEE täieõiguslik liige. Rohelise Kooli programmi koordinaator Eestis on Sirje Aher MTÜst Koolitus- ja Nõustamiskeskus HARED. Programmis osalemist toetab Tallinna Keskkonnaamet ja Tallinna Haridusamet. 
Aastatel 2016/2017 toetas elurikkuse ja looduse teema põhjalikumaks käsitlemiseks käivitatud projekt "Suur taimejaht" tegevusi ka Toyota Europe. 2018./2019. õppeaasta tegevuste läbiviimiseks sai Rohelise Kooli programm toetust Keskkonnainvesteeringute Keskuselt ning programm muutub uuest õppeaastast üle-eestiliseks.

Mida programmis osalejad teevad?
Rohelise Kooli programmil on kolm struktuurset elementi: 
1.Seitsmest sammust koosnev strateegia 
2.Käsitletavad teemad 
3.Rohelise lipu taotlemine kui selle kriteeriumid on täidetud. Osa kriteeriume on FEE poolt, osa töötab iga maa ise välja.
Edukaks tegevuseks on vajalik haridusasutuse juhtkonna ja hoolekogu toetus. Võtmeküsimuseks on töötajate aktiivne kaasamine, pikaajaline pühendumine ja valmidus kaasata õpilasi otsustusprotsessidesse. 
Rohelise kooli teemad:


    Elurikkus ja loodus
    Kliimamuutused
    Energia
    Globaalne kodakondsus
    Tervis ja heaolu
    Meri ja rannik
    Prügi
    Kooliõu
    Transport
    Jäätmed
    Vesi

    Toit



Aastas tegeldakse vähemalt kolme teemaga. Üks käsitletavatest teemadest peaks olema, kas kliimamuutused või globaalne kodakondsus, teised võib vabalt valida. 

Meie valitud teemad on järgmised:
2018/19 teemad:
Rannapõnnid: prügi ja jäätmed
                       globaalne kodakondsus

Rõõmupallid: elurikkus ja loodus
                      õueala

Männikäbid: meri ja rannik


2019/2020 
Rannapõnnid: tervis ja heaolu

Rõõmupallid: kliimamuutused

Männikäbid: transport 

2020/2021
Rannapõnnid: vesi ja energia
Rõõmupallid: toit
Männikäbid: elurikkus ja loodus
                      

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar